|

Kemer sıkma isyanı

Yunanistan, İspanya ve Portekiz’de ekonomik krizin tetiklediği protestolar İngiltere’ye de sıçradı. Kraliçe’nin kemer sıkmaya onay veren hükümet programını okumasıyla Londra’da halk sokağa döküldü. Binlerce kişi, “5 yıl daha kemer sıkmaya hayır” derken “Bu demokrasi değil saçmalık rejimi” pankartı açtı.

Yeni Şafak
04:00 - 29/05/2015 Cuma
Güncelleme: 20:35 - 28/05/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Avrupa'da İspanya, Portekiz, Fransa ve Yunanistan'da görmeye alıştığımız işsizlik ve kemer sıkma karşıtı protestolar Ada'ya taşındı. İngiltere'de bu ay başında yapılan genel seçim sonucu tek başına iktidar olan Muhafazakar Parti'nin kemer sıkma politikaları binlerce kişi tarafından protesto edildi. Olaylar, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in parlamentonun yeni yasama dönemini açarak hükümetin programını okuması ile başladı. Kraliçe, hükümetin yeni dönemde uzun süreli ekonomik istikrar için çalışmaya devam edeceğini vurgulayarak, bu çerçevede kamu finansmanının kontrol altında tutulacağını ve bütçe açığının azaltılmaya çalışılacağını belirtince programın okunmasını takiben, çoğunluğunu öğrencilerin oluşturduğu yüzlerce gösterici, başkentin ünlü Trafalgar Meydanı'nda toplandı.



'KESİNTİLERLE SAVAŞIN'


Trafalgar'dan başbakanlık binasının bulunduğu sokağa doğru yürüyen grup, üzerilerinde, “Kesintilere hayır!”, “Muhafazakarları def edin!”, “Biz demokraside değil saçma bir rejimde (demockery) yaşıyoruz!”, “Hükümet ne yapıyor!”, “Zenginleri vergilendirin!”, Kesintilere hayır!”, “Kesintileri Muhafazakarlara yapın!” yazılı pankartlar taşıdı. Başbakanlık binası yakınlarında bir süreliğine duran bazı göstericilerle polisin müdahalesi sert oldu. Protestocularla polis arasında çıkan arbede sonucu 3 kişi gözaltına alındı. Daha sonra başbakanlık önünden parlamento binasına doğru ilerleyen grup “5 yıl daha kemer sıkmaya hayır” ve “Kesintilerle savaşın” benzeri sloganlar attı.







'DURUM KÖTÜLEŞECEK'


Göstericiler, yeni hükümetin önümüzdeki dönemde yürüteceği politikalarla ülkedeki “sağlık sistemini özelleştireceği”, “üniversite harçlarını yükselteceği”, “grevlerin düzenlenmesine engel olacağı”, “göçmenlerin günah keçisi yapılacağı” ve mevcut “konut krizini daha da kötüleştireceği” iddiasında bulundu. 2010 yılındaki genel seçimle kurulan koalisyon hükümetinin 5 yıl boyunca


büyük ortaklığını yapan Muhafazakar Parti, İngiltere ekonomisini iyileştirmek için birçok alanda kesintilere gitmişti. David Cameron liderliğindeki Muhafazakar Parti 7 Mayıs'ta yapılan genel seçimle tek başına iktidar olmuştu.



İngiltere AB'den ayrılmayı oylayacak


Muhafazakâr Parti'nin İngiltere'de sürpriz bir şekilde tek başına iktidar olmasının ardından Kraliçe 2. Elizabeth geleneksel bir şekilde parlamentonun açılışını yaparak hükümet programını okudu. Buna göre David Cameron hükümeti, söz verdiği gibi 2017 yılının sonunda AB'den ayrılmayı halk oyuna sunacak. 2017'nin sonuna kadar gerçekleşmesi planlanan İngiltere'nin AB üyelik referandumu için Muhafazakar Parti, iktidarının ilk yılında referanduma yönelik bir yasa çıkartacak. 1992 yılından bu yana Muhafazakarlar ilk kez tek başına iktidar olurken seçim vaatlerinden olan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarını ülke yasalarının üzerinde kabul eden İnsan Hakları Yasası'nın iptali ise hükümet programına girmedi.



BBC yine görmedi


Türkiye'deki eylemleri manşetlere taşıyan İngiliz basını, kendi ülkesinde yaşanan gösteriler karşısında yine kayıtsız kaldı. İngiltere'nin resmi yayın kuruluşu BBC'nin eylemlere yer vermemesi dikkat çekerken, gösterileri izlerken rahat bir tavır takınan İngiliz gazeteci Josh Spero ise, “Ben akşam yemeğinde şampanya içerken protestocular” ifadelerinin yer aldığı bir fotoğraf paylaştı.


#avrupa ekonomisi
#ekonomik kriz
#avrupa
#İspanya
#Portekiz
#Fransa
9 yıl önce