|

İslami MB kuruyoruz

Dünyadaki bütün katılım bankalarını tek çatı altında toplayacak 'İslami Merkez Bankası'nın yol haritası belli oldu. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın müjdesini verdiği çatı kuruluşun ana ortakları Türkiye, Endonezya ve İslam Kalkınma Bankası olacak. Babacan, Türkiye'nin ilk adımda 300 milyon dolar kaynak sağlayacağını söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 21/05/2015 Perşembe
Güncelleme: 21:57 - 20/05/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) 14. Genel Kurulu, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve finans sektörünün üst düzey temsilcilerinin katılımıyla dün İstanbul'da yapıldı. TKBB Başkanı Derya Gürerk ve Genel Sekreter Osman Akyüz'ün ev sahipliğinde düzenlenen genel kurula, geçtiğimiz hafta ataması yapılan BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan, Albaraka Genel Müdürü Fahrettin Yahşi ile Bank Asya'nın TMSF tarafından atanan Genel Müdür Vekili Aydın Gündoğdu gibi isimler katıldı.



MEGA BANK KATILIMIN MERKEZİ OLACAK


Toplantıda konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, dünyadaki bütün katılım bankalarını tek çatı altında toplayacak bir İslam Merkez Bankası'nın yol haritasını netleştirdiklerini kaydetti. Türkiye, İslam Kalkınma Bankası ve Endonezya olarak geçen ay yaptıkları toplantıda Mega Bank'ın yol haritasını çizdikleri bilgisini veren Babacan, en önemli fonksiyonlarından bir tanesinin likidite yönetimi olacağını dile getirdi. Babacan, bu bankaya bir bakıma dünyadaki tüm katılım bankalarının merkez bankası olarak çalışacak bir fonksiyon yüklemek istediklerini belirtti.



MEVCUT YAPI EKSİK KALIYOR


Türkiye dahil bir çok ülkede merkez bankalarının katılım bankacılığının hassasiyetlerine göre pek iş yapmadığını, merkez bankaları ile ilişkilerde tereddütler oluştuğunu anlatan Babacan, “Mega Bank eğer katılım bankacılığının ruhuna, çalışma prensiplerine uygun bir şekilde kurulursa, güçlü bir sermaye ve güçlü bir likidite yapısıyla kurulursa ki biz 'ilk baştan Türkiye olarak en az 300 milyon dolar koyarız' dedik, daha da gerekirse daha da ekleriz. Endonezya, 'Biz de hazırız' dedi. Bazı özel kuruluşlardan 'Biz de yer alabiliriz' diye öneriler var. Bunun çalışmalarını yoğunlaştırdık” diye konuştu.Babacan, Mega Bank'ın aynı zamanda yatırım bankacılığı pozisyonu üstlenmesini de istediklerini vurguladı.



ÇİN'İN BÜYÜMESİ YARIYA DÜŞECEK


Başbakan Yardımcısı Babacan, küresel ekonomilerdeki gelişmeleri değerlendirdi. Dünya ekonomisinin küresel krizden henüz toparlanamadığını ve kapsamlı, sürdürülebilir bir ekonomik büyümenin görülmediğini belirten Babacan, küresel ticaretin artış hızının da kriz öncesine göre yarı yarıya düştüğünü söyledi. Gelişmekte olan ülkelerin gelecekteki büyüme oranlarının geçmişe göre daha düşük olacağını ve buna Çin'in de dahil olduğuna dikkati çeken Babacan, “Çinin, gelecek on yıl boyunca ortalama büyüme oranının yüzde 5'lerde olacağı bekleniyor” dedi. Babacan, Hindistan'da ise yeni hükümetin doğru ekonomik politikalarla ve iş dünyasının bu politikaları sahiplenmesiyle yüzde 7-8 büyümenin yakalanabildiğini vurguladı.



G20 ülkeleri de faizsiz finansı destekliyor


İslami finansman tekniklerinin dünyada yaygınlaşması için karar aldıklarını dile getiren Babacan, ilk defa şubat ve nisandaki G20 Bakanlar Komitesi'nin sonuç bildirgesinde varlık bazlı finansman metotlarına özel vurgu yapıldığını, dolayısıyla ilk defa G20 ülkelerinin tamamının faizsiz finans sistemini bir bakıma desteklemesi, benimsemesi ve daha çok kullanmasıyla alakalı ortak bir karar almasını sağladıklarını ifade etti. Babacan, son küresel krizin faizsiz finansman metotlarının diğer metotlara göre daha güvenilir, daha istikrarlı ve daha sağlam finansman teknikleri olduğunu gösterdiğini vurguladı.







#Ali Babacan
#İslam Kalkınma Bankası
#İslami Merkez Bankası
9 yıl önce