|

Eczacılardan bitkisel ilaç uyarısı

Konya'da bir üniversite öğrencisinin "Ünlüler de kullanıyor" düşüncesiyle zayıflamak için internet üzerinden satın aldığı çay nedeniyle karaciğer nakli olmasının ardından eczacılar, vatandaşları bitkisel ilaçlara karşı uyardı.

Yeni Şafak
12:01 - 23/06/2015 Salı
Güncelleme: 12:15 - 23/06/2015 Salı
AA

Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti tarafından yapılan yazılı açıklamada, bitkisel ürünlerde, reklamlarında ünlü kişiler oynatılarak "masummuş" algısı yaratıldığı belirtildi.



Vatandaşların, içindeki bilinmeyen, kim tarafından nerede üretildiği belli olmayan, internet üzerinden ve çeşitli mağazalardan kolaylıkla alınabilen bitkisel ürünlere dikkat etmesi istenen açıklamada, şunlar kaydedildi:



İlaçta reklamın, yalnızca yanıltıcı değil aynı zamanda birey ve toplum sağlığını tehdit eden bir unsur olduğu belirtilen açıklamada, "Reklamla yaratılan sanal gerçeklik, ölümcül sonuçlar yaratabilir. Biz eczacılar, yeni ölümler yaşanmadan halkımızı, ilaçlarını sadece eczanelerden almaları, eczanelerden halka ulaştırılması konusunda uyarıyoruz" ifadelerine yer verildi.



"İnternetten satılan ilaçların yüzde 50'si sahte"


Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan da yaptığı yazılı açıklamada, doktor tavsiye etmeden, reçete yazmadan ve eczacıya danışılmadan bitkisel de olsa ilaç kullanılmaması gerektiğini bildirdi.



Bilinçsiz kullanılan ilaçları "zehir" diye nitelendiren Saydan, şunları kaydetti:



"Her ilaç için size en yakın eczacınızla konuşun, nasıl kullanacağınızı, diğer kullandığınız ilaçlarla etkileşime geçip geçmeyeceğini mutlaka sorun. İlaçların bitkisel olması onları asla masum yapmaz. İlaç rastgele alınacak ve kullanılacak bir ürün değildir. Eczacınıza sormadan, danışmadan bitkisel ilaç kullanmak adeta intihar etmek demektir. Dünya Sağlık Örgütünün verilerine bakıldığında, internetten satılan ilaçların yüzde 50'si sahtedir. Bu yüzden her yıl 1 milyondan fazla insan hayatını kaybediyor."



Saydan, vatandaşlara "Bitkisel ilaçları bilinçsizce kullanarak sağlığınızdan olmayın" uyarısında bulundu.



#bilinçsiz kullanılan ilaçlar
#Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti
#bitkisel ilaç
9 yıl önce