|

Gizlenen hipermetropi gözleri ağrıtıyor

Göz ağrıları günlük yaşamda sık karşılaşılan şikayetler arasında yer alıyor. Özellikle hipermetrop veya hipermetropla beraber astigmatı olanlarda göz ağrıları görülebiliyor. Bu hastaların eğer numaraları çok fazla değilse, yakını ve uzağı zorlayarak da olsa görebiliyorlar.

Yeni Şafak ve
04:00 - 5/05/2015 Salı
Güncelleme: 23:35 - 4/05/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Göze vuran ağrılar, kafa içi kaynaklı, sinüs hastalıkları, diş ağrıları, grip enfeksiyonları gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Gözün kendisinden kaynaklanan ağrılar ise özellikle hipermetrop olanlar veya hipermetropla beraber astigmatı olanlarda görülebiliyor. Bu hastaların eğer numaraları çok fazla değilse, yakını ve uzağı zorlayarak da olsa görebiliyorlar. Bu durum gizli hipermetropi olarak adlandırılıyor. Göz hastalıkları uzmanı Doç. Dr. İlker Eser konuyla ilgili bilgiler veriyor.



Okurken çabuk uyku geliyor


Okurken çabuk yorulma ve uyku gelmesi, gözlerde seğirme, uzak ve yakınının ancak odaklanarak ya da dikkatli bakıldığında net görülebilmesi ve uzun süredir devam eden baş ağrılarının gizli hipermetropiye bağlı olabildiğini söyleyen Doç. Dr. İlker Eser devam ediyor: “Eğer gizli hipermetropisi çok düşük numaralar ise halk arasında 'dinlendirici' denilen ancak benim 'yormayıcı' denilen gözlükler verilerek, özellikle yakın çalışma yapıldığında gözlüğün takılmasını veya belirli bir değerin üzerinde ise veya baş ağrıları varsa gözlüklerin sürekli takılmasını öneriyorum.”



YAKIN GÖZLÜĞÜ TAKILMALI


Doç. Dr. İlker Eser “Gizli hipermetropi dışında, özellikle 40 yaşlarından sonra 'presbiyopi' olarak adlandırılan göz sorununda da yakın gözlüklerin kullanılması gerektiğini" bildiriyor.



GÖZ KIRIŞIKLIĞI OLABİLİYOR


Doç. Dr. Eser, “Astigmatı olanlar yakın ve uzağı sadece miyop ve hipermetropi olanlara göre daha iyi görürler, görüntü vardır ama gölgelidir ve net değildir. Gözlerini kısarak bakmak bu hastalarda sık rastlanılan bir durumdur” diyor ve dikkat çekiyor:


“Özellikle bayanlar göz kenarı kırışıklıklarına neden olduğu için bu durumdan daha fazla şikayetçi olabiliyorlar.”



Çocukları da etkiliyor


Çocuklarda da hipermetropinin özellikle bir gözde daha yüksek olmasının göz tembelliğine de yol açabileceğini belirten Doç. Dr. İlker Eser, “çocukların da muhakkak yeni doğdukları dönemde, 1 yaşlarında, 3-3,5 yaşlarında ve okul öncesinde muhakkak göz hekimine getirilmeleri” gerektiğini vurguluyor.



Çabuk yoruluyorlar


Yaşadıkları sorunu 'stresliyim, gün boyu bilgisayara bakıyorum, yaşlandım artık, bunlar doğal' diye düşünebiliyorlar. Ancak bu durum normal olmayabiliyor. Kitap ya da gazete okurken, bilgisayara bakarken kısa bir süre sonra satırlar kaymaya başlıyorsa, el işi ya da dikiş dikerken yeterince net görüntü yoksa ya da çabuk yorulma meydana geliyorsa, ağrı, göz yaşarması, çabuk uyku gelmesi, gözlerde seğirme gibi sorunlar ortaya çıkıyorsa, gizli hipermetropinin var olabileceğini belirterek bir göz hekimine muayene olunması gerekiyor.


#hipermetropi
#hipermetrop
#diş ağrıları
#grip enfeksiyonları
9 yıl önce