Beslenme alanındaki tavsiyeleriyle sıkça gündeme gelen Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, birçok derde deva olan ve yaşlanma karşıtı mucize karışımı açıkladı. Müftüoğlu, 'süt ürünlerinin kraliçesi' ilan ettiği besin için yağlı mı olur yağsız mı? tartışmalarına da son noktayı koydu. İşte uzman ismin 'kaşık kaşık tüketin' dediği besin.
Süt ve süt ürünlerinin sağlık açısından önemi oldukça büyük. Bu besinlerin düzenli tüketimi, vücudun ihtiyaç duyduğu birçok besin ögesini karşılamada önemli rol oynuyor.
Ancak, birçok kişi bu faydaları bilmesine rağmen yeterince tüketmeyebiliyor. Prof. Dr. Müftüoğlu, süt ve süt ürünlerinin sağlık için kaşık kaşık tüketilmesi gerektiğini ısrarla vurguluyor.
'Süper besin' olarak nitelendirilen bu ürün aynı zamanda yaşlanmayı da geciktiriyor.
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu kaşık kaşık tüketilmesi gereken besinin elbette ki yoğurt olduğunu belirtti.
Her gün bir kase tüketilmeli!
Sağlığa olan etkili faydalarıyla bilinen yoğurdu süper besin olarak tanımlıyor. Her gün bir kase tüketmek ise inanılmaz etkilere yol açıyor.
Yağlı yoğurt mu yağsız yoğurt mu daha faydalı?
Bilinenin aksine yağlı yoğurtların daha yararlı olduğunu aktaran Dr. Müftüoğlu, şöyle konuştu:
“Yağsız yoğurt daha faydalı sanılıyorken, bugün artık süt ürünlerinin tamamında tam yağlı olanlar tercih ediliyor çünkü süt ürünlerinin içinden yağı alırken konjuge linoleik asit dediğimiz CLA maddesini de çıkarmak zorunda kalıyorsunuz. Oysa bu yağ eriten bir yağ asidi. Dolayısıyla ne zamanki süt ürünlerindeki yağ asidi yüzde 1’in altına düşürüldü, obezite daha çok patladı. Bunu söylerken kaymaklı yoğurt veya sütün kaymağını yiyin demiyoruz çünkü orada da kolesterol yüksekliği olanlar için problem çıkıyor. Ancak kolesterolü yüksek olmayanlar için problem olmaz.
Kolesterol probleminiz, kalp damar hastalığı sıkıntınız ya da genetik bir hastalığınız varsa kaymaktan uzak durun.
Yoğurt muazzam bir protein deposu. Kaliteli, emilebilir ve güçlü bir kalsiyum kaynağı. 1 bardak yoğurtta 250-300 mg. civarı kalsiyum bulunuyor. Yoğurt dünya mutfağına bizim kazandırdığımız birkaç gıdadan biri”
Ev yoğurdu mu market yoğurdu mu?
İçindeki katkı maddelerinden dolayı market yoğurtlarını önermeyen Müftüoğlu, “Tartışmaya gerek yok tabii ki ev yoğurdu. Çünkü market yoğurdu UHT tekniğiyle hazırlanıyor ve içinde çok miktarda olmasını istemediğimiz maddeler eklendiği için ev yoğurdu daha iyi. Artık yoğurt makineleri de var, onlar da yoğurdunuzu hazırlayabilirsiniz” dedi.